Köszöntő

Tisztelt Komlóiak!
Tisztelt KASZT-fellépők és -látogatók!

 

Mindannyiunk büszkesége, hogy immáron negyedik évébe lépett a Komlói Amatőr Színházi Találkozó, a KASZT. E rendezvény létrehozásával és stabil kormányzati támogatásával egy hagyományteremtő, országos jelentőségű kulturális rendezvény létrehozása volt a célunk Komlón. A KASZT olyan fesztivál, amely nemcsak a tehetséges amatőr színjátszó csoportok bemutatkozását és továbbfejlődését segíti, hanem nálunk, a színjátszó hagyományait a Súgólyuk Egyesület révén régóta magas színvonalon ápoló Komlón kiválóan példázza a kulturális alapon szerveződő közösségek értékét, és reményeim szerint a komlói közösségformáláshoz és identitáshoz is hozzájárul. A KASZT indulásakor, 2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztrriuma és a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió, 2016-ban 8 és fél millió, tavaly 9 és fél millió, az idén pedig 14,5 millió forintos támogatásával valósult, valósul meg.

 

„Mindig a közönségen múlik, hogy milyen az előadás” – mondta Darvas Iván,
a nemzet egykori színésze.

A KASZT eddigi három eseménye a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila személyes támogatásának köszönhetően Budapest első számú színházának színpadán zárult a legjobb produkciók bemutatkozásával. Nagy szerepe van ebben a sikerben a lelkes komlói közönségnek és a KASZT rendezvényébe szívét–lelkét beleadó Komló városának. Hiszen a komlóiak a színjátszó találkozó által új alkalmat találtak arra, hogy bizonyítsák vendégszeretetüket, művészetszeretetüket és azt is, hogy egy erős bányászati hagyományokkal rendelkező baranyai kisváros képes egy teljes Magyarországot és a határon túli magyar közösségeket megmozgató, sokakat megörvendeztető és sokak számára a színjátszásba fektetett órák, évek értelmét jelentő rendezvényt létrehozni. A KASZT mára egy várakozással teli eseménnyé, a magyar nyelvű amatőr színjátszás legnagyobb Kárpát-medencei rendezvényévé fejlődött, a szakmában egyenesen fogalommá vált.
Most az a feladatunk, hogy megőrizzük ezt a Komló nevével egybeforrt, emblematikus rendezvényt. Célunk, hogy a növekvő támogatással egyenes arányban, egyre magasabb színvonalon valósítsuk meg a fesztivált, megörvendeztetve az egyre növekvő arányban teltházas előadásokon a komlói közönséget.
Kérem, figyeljék az idei találkozó május 31. és június 3. közötti előadásaira, kísérőrendezvényeire szóló regisztrációs lehetőségeket! Idén is értékes nyereményeket sorsolunk ki a legtöbb előadást megtekintő nézők között!

Várjuk Önöket a KASZT-on!

 

Dr. Hoppál Péter
Komló országgyűlési képviselője,
a KASZT fővédnöke


Kedves Színházbarát! Kedves Vendégünk!

 

pol_7777

Először csak megpróbáltuk. Bíztunk benne, hogy a nagy pécsi színházünnep mellett Komlóra is átrándulnak a színházbarátok egy kis különlegességért. Másodszor már éreztük, a közönség szereti és értékeli az amatőr műfajt és szívesen látogatja az előadásokat. Harmadszorra pedig igazából tudtuk, olyan hagyományt teremtettünk, ami szerves részévé vált a komlói kulturális életnek.
Most pedig negyedszer is KASZT, itt, Komlón. Örömmel üdvözlünk minden művészt, rendezőt és érdeklődőt, aki megtisztelt minket és ellátogatott városunkba.
Büszkék vagyunk rá, hogy létrehoztuk az egész Kárpát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr színházi fesztiválját. Az évről-évre népszerűbb és színvonalasabb KASZT olyan eseménnyé vált, amelyre hosszú ideig készülnek az ország minden pontjáról érkező társulatok, hiszen fontosnak érzik, hogy jelen legyenek, hogy megmutassák magukat. Több egy puszta előadásnál: bemutatkozás egymásnak, a szakmának, a közönségnek rengeteg fejlődési lehetőséggel és pozitív visszajelzéssel.
A közönség számára pedig ez a négy nap bizonyíték: a színművészet nem a kőszínházak falai közé zárt elit művészeti ág, hanem egy nyitott, hívogató és befogadó közeg, amelyben bárki kipróbálhatja magát. Bizonyíték erre városunk büszkesége, a Súgólyuk Egyesület társulata, akik természetesen ezúttal is színpadra lépnek.
A fellépőknek sok sikert, a közönségnek jó szórakozást kívánok az előadásokhoz. És mindenkinek javaslom, a színpadi programok szünetében fedezze fel Komló és környéke nevezetességeit és rejtett értékeit. Utazzanak ki Sikondára, járják be az erdei ösvényeket és tapasztalják meg testközelből városunk hagyományos vendégszeretetét!

 

Polics József
Komló Város polgármestere,
a KASZT védnöke


A negyedik elébe

 

pataki

Ki hinné, hogy ez már a ráadás? Mármint a mondás szerint: három a magyar igazság, negyedik a ráadás! Három KASZT bizonyította eddig, hogy életképes a magyar amatőr színjátszók mozgalma, van miért összejönni itt Komlón, amelynek vendégszeretete s a komlói közönség figyelme példaértékű: a város apraja-nagyja, minden rendű és rangú lakója nagy szeretettel és hozzáértő figyelemmel fogadta eddig mindhárom évben az ideérkező színjátszókat. Ebben a városban tudnak valamit a színház erejéről és hatalmáról, s meg is becsülik azt!
A minap láttam egy színházi nevelési előadást, amelyben egy kisváros bolondnak tartott lakója, a Vén Kőműves elviszi a barátjául szegődött fiút, Joelt a Négy Szél Tavához. Azt állítja, hogy ott olyan szelek lakoznak, amelyek neki már segítettek egyszer, talán oldani tudják most a fiú szomorúságát is. (Jegyezzük meg, a fiú sem akárki: a tizenhárom éves fejében egyszerre él Kisjoel és Nagyjoel: az egyik annyira gyerekes, a másik meg olyan felnőttnek képzeli magát.) A Vén Kőműves elmeséli, miképpen adott neki egyszer jó tanácsot a négy szél, s magára hagyja Joelt, aki – miután a Vén Kőműves Tanácsa szerint elkiáltja a nevét, s a szelek mégsem akarnak megjelenni – lemondóan legyint: „Nincs is beszélő szél. Csak a mesékben vannak nevető sziklák meg éneklő gombák…” Ám ekkor megszólal benne valahol a lelke mélyén a gyerekes gondolat: „Akkor képzeld el magadnak. Hiszen szükségünk van rá!”
Így vagyunk mi mindnyájan a színházzal is. Hiszünk a jobbító erejében, nem vagyunk restek a képzelet segítségével mindig új és újabb világokat alkotni, hogy mások is gyönyörködhessenek bennük. Ez a kiapadhatatlan képzelőerő tartja életben a színjátszókat is. Mi pedig azért jövünk össze immár negyedszer Komlón, hogy az általuk teremtett világot láthassuk. Hiszen nekünk is szükségünk van rá!

 

 

Pataki András
rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgató- főrendezője,
a KASZT fesztiváligazgatója


Tisztelt Vendégeink, kedves Látogatók!

 

A komlói Súgólyuk Színház nevében nagy szeretettel köszöntöm önöket az immár negyedik alkalommal megrendezett, hagyományos Komlói Amatőr Színházi Találkozón. Házigazdaként nagy örömömre szolgál, hogy az idei évben is itt köszönthetem a Kárpát-medencei, magyar nyelvű, amatőr színházi műhelyek legjelesebb képviselőit. Köszönöm Polics József polgármesternek, Dr. Hoppál Péternek, a fesztivál fővédnökének, a térség országgyűlési képviselőjének, a kulturális államtitkárságnak, a Nemzeti Kultúrális Alapnak, hogy ismét lehetővé tették számunkra a találkozó megrendezését. Köszönöm a közönségnek és vendégeinknek, hogy évről évre egyre többen látogatják programunkat, igénylik és várják a minél színvonalasabb produkciókat. Reményeim szerint idén is sokaknak sikerül megtapasztalnia, hogy az itt fellépő társulatok esetében az amatőr jelző nem az előadások minőségére vonatkozik.
A versenyprogramok mellett színes kísérőprogramok, koncertek színesítik a fesztivált, tartalmas kikapcsolódást ígérve a látogatóknak, versenyzőknek és a színházbarát komlói közönségnek. A csoportoknak jó versenyzést, a zsűrinek színvonalas produkciókat, a látogatóknak pedig tartalmas kikapcsolódást és jó időtöltést kívánok!

 

 

Fajcsi Ferenc
a Súgólyuk Színház rendezője,
a KASZT házigazdája