Köszöntő

Tisztelt Komlóiak!
Tisztelt KASZT-fellépők és -látogatók!

 

Mindannyiunk büszkesége, hogy immáron negyedik évébe lépett a Komlói Amatőr Színházi Találkozó, a KASZT. E rendezvény létrehozásával és stabil kormányzati támogatásával egy hagyományteremtő, országos jelentőségű kulturális rendezvény létrehozása volt a célunk Komlón. A KASZT olyan fesztivál, amely nemcsak a tehetséges amatőr színjátszó csoportok bemutatkozását és továbbfejlődését segíti, hanem nálunk, a színjátszó hagyományait a Súgólyuk Egyesület révén régóta magas színvonalon ápoló Komlón kiválóan példázza a kulturális alapon szerveződő közösségek értékét, és reményeim szerint a komlói közösségformáláshoz és identitáshoz is hozzájárul. A KASZT indulásakor, 2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztrriuma és a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió, 2016-ban 8 és fél millió, tavaly 9 és fél millió, az idén pedig 14,5 millió forintos támogatásával valósult, valósul meg.

 

„Mindig a közönségen múlik, hogy milyen az előadás” – mondta Darvas Iván,
a nemzet egykori színésze.

A KASZT eddigi három eseménye a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila személyes támogatásának köszönhetően Budapest első számú színházának színpadán zárult a legjobb produkciók bemutatkozásával. Nagy szerepe van ebben a sikerben a lelkes komlói közönségnek és a KASZT rendezvényébe szívét–lelkét beleadó Komló városának. Hiszen a komlóiak a színjátszó találkozó által új alkalmat találtak arra, hogy bizonyítsák vendégszeretetüket, művészetszeretetüket és azt is, hogy egy erős bányászati hagyományokkal rendelkező baranyai kisváros képes egy teljes Magyarországot és a határon túli magyar közösségeket megmozgató, sokakat megörvendeztető és sokak számára a színjátszásba fektetett órák, évek értelmét jelentő rendezvényt létrehozni. A KASZT mára egy várakozással teli eseménnyé, a magyar nyelvű amatőr színjátszás legnagyobb Kárpát-medencei rendezvényévé fejlődött, a szakmában egyenesen fogalommá vált.
Most az a feladatunk, hogy megőrizzük ezt a Komló nevével egybeforrt, emblematikus rendezvényt. Célunk, hogy a növekvő támogatással egyenes arányban, egyre magasabb színvonalon valósítsuk meg a fesztivált, megörvendeztetve az egyre növekvő arányban teltházas előadásokon a komlói közönséget.
Kérem, figyeljék az idei találkozó május 31. és június 3. közötti előadásaira, kísérőrendezvényeire szóló regisztrációs lehetőségeket! Idén is értékes nyereményeket sorsolunk ki a legtöbb előadást megtekintő nézők között!

Várjuk Önöket a KASZT-on!

Dr. Hoppál Péter
Komló országgyűlési képviselője,
kultúráért felelős államtitkár,
a KASZT fővédnöke


Kedves Színházbarátok!

pol_7777

Színház az egész világ és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az amatőr színjátszás növekvő sikere és népszerűsége. A színház különleges hely. Megérint, elvarázsol, kiemel a hétköznapokból és átrepít egy másik világba. A színpadon bárkivé átváltozhatunk és bármit megtehetünk. Sokakat vonz ez a különleges közeg és sokan vannak azok is, akik megtettek egy nagyon nagy lépést: felálltak a nézőtérről és felléptek a színpadra. Hiszen a színészet nem csak művészi élethivatás lehet, hanem hobbi is, amelynek örömeiben mindenki osztozhat. Értékes és különleges hobbi, ami nem csak szórakoztat, hanem közösséget épít és értékeket is teremt egyben.
Mi, komlóiak különösen büszkék vagyunk, hogy otthont adhatunk az ország egyik legsikeresebb amatőr társulatának. Még nagyobb a büszkeségünk, amióta a Komlói Amatőr Színházi Találkozó házigazdáiként bizonyíthatjuk ennek a műfajnak a létjogosultságát és fontosságát. Az idei KASZT már a harmadik a sorban. Ez már nem csak kísérletezgetés, hanem valódi hagyomány, aminek igyekszünk minden tekintetben megfelelni.

Ezért nagyon nagy szeretettel köszöntünk városunkban minden színészt, rendezőt és színházbarátot és izgalmas előadásokat, emlékezetes ittlétet kívánunk. A programok között fedezzék fel Komlót, szeressék meg és később térjenek vissza!

Polics József
Komló Város polgármestere, a KASZT védnöke


Kedves Komlóiak!

pataki

A harmadik! Különleges az ilyen alkalom mindig, hiszen ahogy mondjuk, „három a magyar igazság”, no meg „háromszor veri vissza Ludas Matyi…”, és ha nagy lelkesültségünkben megéljenzünk valamit, akkor is dukál a „háromszoros vivát”! Kivételes alkalom tehát a III. KASZT, a Komlói Amatőr Színjátszók Találkozója, de korántsem azért, mert mesébe illő szám lenne a hármas, hanem nagyon is e világi okok miatt.

Az első két esztendő tapasztalatait és a harmadik alkalom részvételi szándékait összerendezve elmondhatjuk, hogy a találkozó mostanra a Kárpát-medence egyik legjelentősebb amatőr színházi fesztiváljává nőtte ki magát. S ezt nemcsak a jelentkező csoportok egyre nagyobb száma mondatja velünk, hanem az a magas szakmai színvonal is, amelyet a színházat csináló társulatok képviselnek. Nyugodt szívvel állíthatjuk – visszagondolva az elmúlt két év bemutatóira, s azokra a színvonalas előadásokra, amelyek a jutalomként kapott bemutatkozási lehetőséggel élve nagy kőszínházaink színpadjain is megállták a helyüket –, hogy a komlói fesztivál olyan mustra, amely az amatőr színházi alkotók által teremtett értékek között válogatva is a legkiválóbbakat mutatja fel.

Az alkotó csoportok és a közönség szemszögéből nézve is köszönet illeti Hoppál Péter kulturális államtitkár urat, aki fővédnöki feladatot vállalt a KASZT érdekében, s törődő figyelemmel követi nyomon a fesztivál előkészületeit és eseményeit. A köszönet szavaival kell szólnunk Komló városának fogadókészségéről és nyitottságáról is, amellyel intézményei révén szárnyai alá vette a találkozót. S talán még ennél is nagyobb öröm minden részt vevő csoport számára, hogy ide érkezvén azt tapasztalják, a város ifjabb és idősebb lakói egyaránt szeretettel és a színházi alkotások iránti őszinte érdeklődéssel és fogékonysággal köszöntik őket.

Szóljon hát a háromszoros „Vivát!” a komlói közönségnek, az érkező csoportoknak és a színháznak! Éljen sokáig a KASZT!

 

Pataki András
rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgató- főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója


Tisztelt Látogatók!

A komlói Súgólyuk Színház nevében nagy szeretettel köszöntöm önöket az immár harmadik alkalommal megrendezett, tradícionális Komlói Amatőr Színházi Találkozón. Házigazdaként nagy örömömre szolgál, hogy az idei évben is itt köszönthetem a Kárpát-medencei, magyar nyelvű, amatőr színházi műhelyek legjelesebb képviselőit. Köszönöm Polics József polgármesternek, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak, a térség országgyűlési képviselőjének, a kulturális államtitkárságnak, a Nemzeti Kultúrális Alapnak, valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezőinek, hogy ismét lehetővé tették számunkra a találkozó megrendezését. Köszönöm a közönségnek és vendégeinknek, hogy évről évre egyre többen látogatják programunkat, igénylik és várják a minél színvonalasabb produkciókat. Remélem minél többeknek sikerül megtapasztalnia, hogy az itt fellépő társulatok esetében az amatőr jelző nem az előadások minőségére, sokkal inkább az együttesek honorálására vonatkozik. A csoportoknak jó versenyzést, a zsűrinek színvonalas produkciókat, a látogatóknak pedig tartalmas kikapcsolódást és jó szórakozást kívánok!

 

 

Fajcsi Ferenc
a Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája