Hódolat a királynőnek: mindörökké Queen

Freddy Mercury és a Queen szellemisége átölelte a KASZT-ot. Olyan nagyívű muzsikát, zenei színvonalat hozott a Budapest Jazz Orchestra (BJO) és a meghívott vendégénekesek fellépése a komlói fesztiválon, amely hallatán a várost még a viharfelhők is elkerülték, s helyette érkeztek az eget ostromló hangok. 

Ahogy Kocsis Tibor, Wolf Katival és Csordás Leventével az oldalán felkonferálta azt, hogy “Mindannyian bajnokok vagyunk”, s több száz komlói torokból kiszakadt az üdvrivalgás, annak ereje, üzenete még sokáig kíséri a lelkeket. Ezt is jelenti sokaknak ez a fesztivál. A 
 We Will Rock You, a We Are The Champions, a Bohemian Rhapsody,  a Don’t Stop Me Now és a többi sláger jazzbe öltöztetve lenyűgözte a közönséget.  
 

 
Igazi zenei csemegét hozott a BJO koncertje. Az országban, külföldön több helyen varázsolták már a közönséget fantasztikus zenei tudásukkal, s azzal magával ragadó hangulattal, amely egyedivé, utánozhatatlanná teszi őket. S, hogyan született meg az e különleges koncert? Kollmann Gábor, a nemzetközileg is elismert Budapest Jazz Orchestra igazgatója ezt mondta erről, amikor turnéra indultak.
 
– Három remek énekest hívtunk meg a műsorba, amely úgy született meg, hogy három nagy Queen-rajongó  találkozott. Én már középiskolás korom óta nagyon szerettem a zenéjüket és Madai Zsolt a kiváló jazz dobos, aki a jazz tanszéken az osztálytársam volt keresett meg az ötlettel, hogy hozzunk össze egy ilyen estet. Leültünk Hárs Viktorral a BJO zeneszerzőjével, hangszerelőjével, nagybőgősével – aki szintén elkötelezetten kedveli az együttest – hogy ezt a műsort hogyan valósítsuk meg. Éreztük ennek a nehézségeit és a tétjét is, de az aggodalmakat félretettük, s munkához láttunk. A Queen muzsikája kiemelkedően és nagyívűen megkomponált, miközben egyszerűnek és befogadhatónak tűnik a dallamvilága. Ehhez jön még Freddy Mercury utánozhatatlan, egyedi hangja, színpadi jelenléte, művészi ereje, annak szellemisége és mindezt úgy kell a 17 tagú big-banddal visszaadnunk, hogy aki kedveli az együttest megkapja a Queen-showt, a dalokat, s aki pedig a BJO koncertjeit szereti az is elégedetten, jó élményekkel távozzon. A megfelelő énekesek megtalálása mellett ez tartogatott nagy kihívásokat, hogy a műfajok közti kapcsolatot, átjárhatóságot úgy hozzuk létre, amelyből egy új, s remélhetőleg mindenki számára emlékezetes, minőségi produkció szülessen – osztotta meg a gondolatait a koncertről Kollmann Gábor, aki hozzáfűzte zenei főhajtás is mindez számukra a legendák előtt.
 
Komlón olyan jól sikerült az elsöprő erejű és sikerű koncertjük, hogy a tömeg hosszú percekig ünnepelte őket. Hódolat volt ez a királynő előtt is.
 
V.R.
Kövess minket a Facebookon!

Comments are closed.