Zsűri-szemmel: Érmihályfalvi MÓKA színjátszó kör (Érmihályfalva)

A határon túli színházakat, az idei KASZT-on az Érmihályfalváról érkezett MÓKA színjátszó kör képviselte. Ők Molnár Ferenc Az ördög című művéből készült darabbal érkezett Komlóra.

A századfordulói történet nagyon pontos lenyomata a kornak. László Alfréd, az újgazdag tőzsdejátékos elviszi gyönyörű ifjú feleségét Jánoshoz, a fiatal festőhöz. Az indok: hogy János portrét fessen Jolánról- Ők – mily különös véletlen – még kamaszkorukból ismerik egymást, annak idején szikrázott is köztük valami, de mindketten gondosan eltagadják azóta is érzelmeiket. János könnyű kalandokat él át modelljeivel, az asszony pedig hűséges nem-szeretett férjéhez, de az el nem csókolt csókok, ugyebár… Szóval a festéshez nekivetkőző szépasszony az üres műteremben, egyszer csak ott találja – kit is? Hát az ördögöt, Lucifert, aki doktor Kovácsként, János barátjaként mutatkozik be, és elkezdi gyakorolni a mesterségét. Tudniillik pokoli ötleteket, ördögi cseleket dob be, hogy egyrészt meggyőzze a jelenlévőket-mármint arról, hogy ottléte természetes-, másrészt, hogy lehántsa a kegyes hazugságokról, az eltagadott érzésekről a kor erkölcsének álcáját.

Pataki András felvezetőjében kiemelte, hogy magas szintű színészi játékot, jó színpadi megszólalásokat hozott a produkció. Hangsúlyozta, hogy Molnár Ferencet játszani hálás színházi feladat, de nem könnyű. Az emberi belső mélységeket, viszonyokat nála jobban kevés író képes olyan tűpontosan ábrázolni, mint ő. Neki kifejezetten tetszett az előadás, jó színvonalúnak tartotta.

Németh Ákos úgy folytatta, Molnár igazi vitriolos szerző, aki nagyon jól ismerte az emberi lelket, s lenyűgöző írástechnikával rendelkezett. Szerinte a produkcióban a változások kicsit hosszúra nyúltak, ami befolyásolta a tempót.Mindemellett látott több kifejezetten erős színészi teljesítményt, s szerinte ettől is élt az előadás.

 

Hűvösvölgyi Ildikó elmondta, ő is szereti Molnár műveit, alkalma is adódott pályafutása során többször a darabjaiban játszani. Így az Ördögben is színpadra léphetett a Madách Színházban. Az érmihályfalvi előadásról kifejtette: jó stílusban, ízlésesen játszottak a szereplők, s ha ennél is jobban tudnak egymásra figyelni, akkor még hatásosabbá tudják tenni a színházi élményt.

 

Regős János azzal zárta az értékelést, hogy sikerült a csapatnak új arcát megmutatni. Erre a szerző műve nagyon jó lehetőséget nyújtott. A csoport élt is ezzel, egyszerűen, tisztán, letisztultan játszottak és mindebbe bele tudták venni a szereplők a saját lelküket.

 

V.R.

Kövess minket a Facebookon!

Comments are closed.