GRB határtalanul – Komló felett az ég

Kiss Anikó nagy szívvel. Határtalan zene vele és a GRB (Gipsy Rock Band) muzsikusaival. A KASZT-on kísérőprogramként térzenét adtak ők többször. Aki meghallotta őket lecövekelt a színpad előtt, ahol a megállított levegőt betöltötte a világegyetemet átjáró ritmus és a lelkeket befúvó teremtő hang. A múlt, a gyökerek, a világ megfejthetetlen sokszínűsége, amikor a zene összekötő kapocsként, hídként tart a komlói ég alatt.  
 

 
Fúziós folk és rock, népzenével vegyítve, kiegészítve saját dalokkal. Presser Gábor -aki megálmodta magyar dal napját – biztos örülne, ha hallotta volna a Hej Páva, az Ír és a Lányszöktetés című saját számaikat, melyeket Murka Gyula írt vagy amikor Kiss Anikó moldvai népdalokat adott elő nem csak hegedűn hanem kobzán is. A lanthoz hasonlító hangszert a cigányzenekarok is használták cimbalom helyett. A gyújtsunk tüzet, Hol vagyok én Indultál-e útnak című dalokban ott élnek azok a pillanatok, életérzések, amikor a hagyomány nem az állandó múltba nézésből áll, hanem élő célként, példaként, támaszként ad biztos alapot. Hol vagyunk, mi a dolgunk a világban és a világgal.
 
A KASZT-on sokszínű színházi előadásokat láthattak nézők, különböző stílusokban. Akadt, amikor ezek keveredtek is, hogy egy nagy egységgé váljanak. A komlói GRB és Kiss Anikó pedig ehhez kapcsolódva kihasználva a zenei szabadságot. Remek hangulatú, igényes muzsikával szórakoztatták a közönséget. 

Lehetett volna ez az ő zenei magánszertartásuk is a tűző napon, a soha el nem mesélt történetük, amikor a régi idők nagy totálként jelennek meg as sorsainkban. Ők azonban kinyitottak egy láthatatlan kaput, s mágnesként vonzották a nézőket. A muzsika mágusaiként, kapuőreiként. A kiválasztottak tüzével.

 
V.R.   
Kövess minket a Facebookon!

Comments are closed.