Zsűri-szemmel: S.K. Társulat – Furcsa pár

A pápai S.K. Társulat a Furcsa pár női változatát mutatta be a KASZT-on szombaton. A meghívás különlegessége, hogy a komlói Súgólyuk Színház 2017-ben az eredeti, férfiakra írt vígjátékot játszotta el, a nézők pedig most egy másik társulattól láthatták a női változatot.

Neil Simon legendás darabja A furcsa pár. Létezik női változata is – szintén az ő tollából. Darabjának hősei teljesen ellenpárjai egymásnak. Egyik gyakorlott egyedülálló, a másik válásra készül. Az egyik végtelenül hanyag, nem sokat ad a környezetére, ugyanakkor nagyvonalú, nem veti meg az élet örömeit, a másik végletesen pedáns, tisztaságmániás,s nagyon nehezen szakít korábbi életével. Ha pedig összeköltöznek, akkor az már ebben az esetben sok kacagtató, néha keserédes pillanatot tartogat.

Az értékelést Regős János indította el azzal a kérdéssel, mit is vár el a néző egy ilyen jellegű darabtól és színházi élménytől? Meg is válaszolta ezt: ” Lehessen szeretni”. Számára ez megadatott, tetszett neki az előadás, az, ahogy együtt játszott a pápai társulat, méghozzá nagyon jól. Szeretettel készült a produkció és ez érződött rajta. Hangsúlyozta: ami az amatőr mozgalom egyik nagy erénye, hogy nem nyomja a megfelelési kényszer, az ebben az esetben érződött az odafigyelésben, színpadi hatásban. Kiemelte a két főszereplő teljesítményét: M. Varga Veronika erőteljes, robbanékony játéka alázattal párosult, míg Szabó Erika dinamikája hozzájárult ahhoz, szépen, okosan felépített előadás születhessen úgy, hogy a többiek remekelhettek mellettük. “Jól éreztük magunkat, ti is, mi is! “

Szávai Viktória őszintén bevallotta, ő kifejezetten kerüli a szerzőt és a darabjait, de ebbe az előadásba nem kötne bele azért sem, mert gyönyörű csapatjátékot láthatott. Dicsérte a  színészi energiákat, a közös jelenetek összhangját, a társulat belső erejét. “Klassz történetet adtatok!” 

Németh Ákos azzal vette át a szót: ” a fesztiválon komoly vetélytársa érkezett ebben a műfajban a komlói társulatnak. Ezt így kell megcsinálni!” A drámaíró elmondta: ennek a műfajnak az a legnagyobb nehézsége és csapdája, ha nem tűpontosan játsszák, mert azonnal észlelhető minden, s elbukik az előadás.
Pataki András az idő rövidsége miatt nem értékelt részletesen, mert amit szakmailag érzékelt azt elmondta a társulatnak, amikor megnézte az előadásukat a válogatáskor.
V.R.

Kövess minket a Facebookon!

Comments are closed.