Zsűri-szemmel: Súgólyuk Színház

A komlói Súgólyuk Színház játszotta el Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát szombat este a KASZT-on.

A milliomos könyvkiadót, Pierre-t a sors egyszerre sújtja hexensusszal, kiboruló feleséggel, spiritualista szeretővel, megcsalt adóellenőrrel és egy világraszóló félnótással. Az összekuszálódott szálak közepette végül azt sem egyértelmű, ki valójában a balfácán.

A szakmai beszélgetést Németh Ákos kezdte azzal, hogy igazából nem talált fogást az előadáson és csak szuperlatívuszokban tud beszélni a produkcióról. Kiemelte, a társulat tagjai lubickoltak a szerepeikben. Neki megfordult a fejében, hogy ez a színpadra állítás beférne akár a Madách Színházba is. Egyes jeleneteknél szerinte túl sok volt színpadi jövés-menés, amely hatott a szituációk tempójára, főleg a darab elején tapasztalta ezt. Ő azt tanácsolta a társulatnak, mivel ezt a műfajt már nagyon tudják, próbálkozzanak meg mélyebb gondolatokat hordozó szerzők műveinek bemutatásával, példaként Molnár Ferencet említette.

Szávai Viktória azt mondta: nem ismerte ezt a művet és nagyon kíváncsi volt arra, mit tud ez a darab, amiért az országban több helyen játsszák. Őt ebből a szempontból az első húsz perc próbára tette, “vékonynak” érezte a szöveget, a cselekményt. Elmondása szerint aztán “el is fogyott” számára itt az előadás. A színészi játékot bravúrosnak, pazarnak ítélte és arra bátorította a csapatot, ne csak szórakoztató céllal dolgozzanak, hanem igazi belső közlési vággyal, szándékkal.

Regős János hozzátette: a darab szerkezete és szituációi, a túl hosszú expozíciója miatt neki kihívást adtak a kezdeti jelenetek. Azt látta, hogy a szereplők hősiesen helytálltak ezeknél a részeknél. Az előadás erényének tartotta, hogy nem olcsó bohóckodást látott, hanem embereket, jellemeket, arcokat.

Pataki András zárásként kifejtette: a társulat az előadást a lehető legjobb színvonalon állította színpadra. A rendezést jónak tartotta. Véleménye szerint parádés amit képvisel és tud a csapat, a csoportbeli-és emberi kohéziók kihatnak egy közösség működésére és Komló életére. Erős, jó játékerőt képvisel a társaság. Szerinte a csoport tagjai közül hárman-négyen professzionális minőségben játszanak és a többiek kitűnően csatlakoznak hozzájuk. Ő úgy érzi, többre hivatott a társulat és arra ösztökélte őket, a darabválasztásnál tegyék magasabbra a mércét, komolyabb, mívesebb művek színpadra állításával, bemutatásával is próbálkozzanak meg a jövőben.


V.R.

Kövess minket a Facebookon!

Comments are closed.