Köszöntő

Tisztelt KASZT-fellépők, tisztelt Zsűri!
Kedves Komlói Közönség!

 

“A színház élő organizmus, amiben nem lehet mindig újratermelni magunkat, de a kísérletezésnek helye van. Ugyanakkor az újításnak találkoznia kell a közönség igényeivel, mert a jelennek dolgozunk” – vallja Rázga Miklós barátom, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója.
A Komlói Amatőr Színházi Találkozó fél évtizedes szárba szökkenése és kivirágzása az újító szellem és a közönség igényeinek pompás együttállását eredményezte. Minden társulat munkája végső soron az estéről-estére változó közönség mérlegén áll, vagy bukik meg. A darabválasztás, a rendezői koncepció, a díszlet és a jelmez beszédessége, a színészek eszköztárának latba vetése, az üzenet átélt artikulálása vezetheti el a publikumot a vágyott katarzis pillanatáig. Mikor a varázslat elillan, már csak múló tüneményként él emlékeinkben a darabhoz fűződő értéseink ízvilága.
Komlón évről-évre teltházak előtt jön létre a legrangosabb magyar nyelvű amatőr színi seregszemlén a varázslat. Itt találtak otthonra Thália barangoló papjai és papnői. Itt, a Mecsek lankáin, Komlón. A 2018-19-es évad előadásainak legjobbjai utaznak ide hozzánk! Az idei versenyprogram tele van nagy izgalmakat és határtalan nevetéseket ígérő előadásokkal. Újra itt, velünk fognak megszületni az idei évad győztesei! Velünk, a teltházas komlói közönséggel. Nálunk, a komlói Színház- és Hangversenyteremben. Aki lemarad, kimarad! Itt az idő! Idén május 31. és június 2. között újra Komló lesz a színjátszás fővárosa! Várjuk Önöket a KASZT-on!

 

Dr. Hoppál Péter
Komló országgyűlési képviselője,
a KASZT fővédnöke


Kedves Színházbarátok! 

 

pol_7777

Önök gondolták volna, hogy ide jutunk? Bevallom, mi azért titkon reménykedtünk benne: itt az ötödik KASZT. Ezzel már bátran kijelenthetjük, hogy a Komlói Amatőr Színházi Találkozót tartósan felrajzoltuk a magyar kulturális élet térképére.
Minek köszönhetjük mindezt? Mindenekelőtt a híresen erős komlói közösség kreativitásának és cselekvőkészségének, hiszen a város amatőr színjátszói a kezdeményezés motorjai voltak annak idején. Természetesen fontos megemlíteni a POSZT-ot, a pécsi nagytestvért, amelynek off-programjaként sikerült elindítani az amatőrök színpadi seregszemléjét. És persze a sikerhez nélkülözhetetlen volt a közönség: az a több ezer helyi és messziről érkező színházbarát, aki kíváncsi volt az előadásokra.
Ma a KASZT a magyar nyelvű amatőr színjátszás legszínvonalasabb rendezvénye, jelentős mértékben hozzájárulva a Komló kifejezetten sokszínű kulturális életéhez. Helybéliként büszke vagyok rá, hogy ezt az eseményt nem a komoly kőszínházi tradíciókkal rendelkező nagyvárosok, hanem mi, komlóiak csináltuk és csináljuk ma is. Lelkesedéssel, odaadással, évről évre nagyobb profizmussal és a magyar nyelv, a magyar kultúra iránti szeretettel.
Osztozzanak velünk önök is ezekben az érzésekben az elkövetkező négy napban, érezzék magukat nagyon jól Komlón. Mielőtt hazautaznának, ne felejtsék el feljegyezni a naptárjukba, Önökkel jövőre ugyanitt: KASZT!
A fellépőknek sok sikert, a nézőknek jó szórakozást kívánok és remélem, mindannyian olyan szeretettel gondolnak majd vissza Komlóra, ahogyan Komló várja önöket!

 

Polics József
Komló Város polgármestere,
a KASZT védnöke


Az ötödik

 

pataki

A szlogenek korában élünk: ha valamire nem hívja föl a figyelmet egy jó mondat, az szinte nincs is – sugallják a reklámszakemberek. Márpedig a KASZT igenis létezik, az ötödik évébe lépett. Akkor hát álljon itt egy szlogen – ha nem is a legeredetibb: a legjobbak a legjobb helyen!
Komló városa immár ötödik esztendeje fogadja a legjobb amatőr színjátszókat a Kárpát-medence minden zugából, határokon belülről és kívülről egyaránt. Vannak visszatérő arcok, de mindig érkeznek újak is: régi barátságok frissülnek meg, s szövődnek újabbak is ezen a fesztiválon, amelynek nézőközönsége az elmúlt években rendre meghaladta az ötezret! A KASZT az a hely, ahol nemcsak a színjátszók köszöntik egymást barátsággal, hanem a közönség is őket.
A kezdetekben valami ilyesféle gondolattal indítottuk útjára a fesztivált: nyitottság, kíváncsiság, együttgondolkodás és a játék öröme – legyenek ezek az értékek a meghatározók ezen a találkozón. Hiszen ezek a fontos dolgok, amelyekért igazából a színházba megyünk, hogy ott résztvevői legyünk a csodának, s amiért érdemes föllépni a világot jelentő deszkákra. Mert miután az alkotók közösen létrehoztak valami olyat, ami sosem volt még, az nem csupán meglelt önmaguk felmutatása, hanem magában hordozza az ajándékozás gesztusát is. A néző pedig hálás ezért az ajándékért, hiszen ő is önmagára ismerhet benne.
Vigyázzunk hát nagyon erre a tükörre! Értéke nagyobb bármelyik velencei mestermunkánál. Kívánom, hogy szolgálja még sokáig a KASZT játszóit és közönségét egyaránt!

 

 

Pataki András
Jászai Mari-díjas rendező,
a Soproni Petőfi Színház igazgató- főrendezője,
a KASZT fesztiváligazgatója


Tisztelt Vendégeink, kedves Látogatók!

 

A komlói Súgólyuk Színház nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm önöket immár ötödik alkalommal, a hagyományos Komlói Amatőr Színházi Találkozón. Házigazdaként nagy megtiszteltetés számomra, hogy az idei évben is itt, Komlón találkozhatunk a Kárpát-medencei, magyar nyelvű, amatőr színházi műhelyek legjelesebb képviselőivel. Köszönöm Polics József polgármesternek, a KASZT védnökének, Dr. Hoppál Péternek, a fesztivál fővédnökének, a térség országgyűlési képviselőjének, a kulturális államtitkárságnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy ismét lehetővé tették számunkra a találkozó megrendezését. Köszönöm a közönségnek és vendégeinknek, hogy évről évre egyre többen látogatják programjainkat, igénylik és várják a minél színvonalasabb produkciókat.
A versenyprogramok mellett színes kísérőprogramok, koncertek színesítik a fesztivált, tartalmas kikapcsolódást ígérve a látogatóknak, versenyzőknek és a színházbarát komlói közönségnek. A csoportoknak jó versenyzést, a zsűrinek színvonalas produkciókat, a látogatóknak pedig tartalmas kikapcsolódást és jó időtöltést kívánok!

 

 

Fajcsi Ferenc
a Súgólyuk Színház rendezője,
a KASZT házigazdája