Lezárult Komló város egyik legnagyobb beruházása

Lezárult Komló város egyik legnagyobb beruházása

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és Komló Város Önkormányzata konzorciumi partnerségben összességében több mint egy milliárd forintban részesült a város csatornázatlan területeinek hálózatba kötésére és a szennyvíztelep korszerűsítésére. A KEHOP-2.2.1-15-2015-00013 kódszámot viselő, „Komló város ellátatlan területeinek szennyvízelvezetése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése” című projekt 751,38 millió forint Európai uniós és 344,18 millió forint központi költségvetési forrásból valósult meg. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a szennyvíztisztítással kapcsolatos Európai uniós környezetvédelmi előírásokat.

A pályázatnak köszönhetően a csatornázottság közel 100%-ra emelkedett a városban. A szennyvízhálózat nagy részének kiépítése évtizedekkel ezelőtt a város bővülésével együtt történt meg. Jogosan merült fel az igény az ellátatlan területek csatornázására az ott élőktől. A projekt célja volt, hogy az említett helyszíneken átemelőszivattyúk nélkül, gravitációs módon vezethessék el a szennyvizet az ingatlantulajdonosok.

A beruházás kezdetén 113 ingatlanrákötést terveztek az újonnan épített vezetékszakaszokon. Egy maradványösszegnek köszönhetően azonban további 3 utcát vontak be a fejlesztésbe, aminek jóvoltából összesen 128 ingatlanra történt meg a rákötés, és 14 társasház bekötővezetékének cseréjét végezték el a szakemberek.

Szennyvízelvetés kiépítése a Bajcsy-Zsilinszky utcában

A kivitelező 10 utcában végezte el az új csatornahálózat kiépítését, vagy korszerűsítette a meglévő vezetékeket. Az érintett utcákban – Attila-, Dugovics Titusz-, Esze Tamás-, Hunyadi János-, Bocskai-, Kiss János-, Bajcsy-Zsilinszky-, Sóstó-, Vörösmarty-, Székely Bertalan utca – a munkálatok során 3699 méter új gerincvezeték és 1092 méter bekötővezeték kiépítésére került sor. Elkészült továbbá egy meglévő főgyűjtő csatornaszakasz felújítása is.

A beruházás során megvalósult az 1988-ban épült szennyvíztisztító telep korszerűsítése is. A Mecsekjánosiban 3,5 hektáron elterülő létesítményen az elmúlt 30 évben csak a szükséges karbantartási munkálatokat végezték el. A korai évek gépei elavulttá váltak a telepen, így a vissza nem térítendő támogatásból felújításra kerültek a telep technológiai elemei, létesítményei, valamint az irányítástechnikai rendszer.

A veszélyhelyzet miatt a pályázat nem projektzáró rendezvénnyel fejeződik be, hanem a beruházás részleteit bemutató film interneten való közzétételével, illetve az új szennyvízrákötéssel érintett lakossághoz történő eljuttattatásával zárul.


Comments are closed.